WHERE ARE THE LOTUS EATERS?

Διατομική Έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη
 και του Κωνσταντίνου Πάτσιου.
Η Τhe Blender Gallery παρουσιάζει την διατομική έκθεση
του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου
με τίτλο: Where Are the Lotus Eaters?
Διάρκεια Έκθεσης 05 Δεκεμβρίου 2019 έως 15 Φεβρουαρίου 2020. 

The Blender Gallery presents the exhibition of Alexandros Maganiotis
and Konstantinos Patsios with the title: Where Are the Lotus Eaters?
Exhibition Duration: 5 December 2019 until 15 February 2020

Πού είναι οι λωτοφάγοι;
Με αυτήν την αναπάντεχη ερώτηση, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτηςπαρουσιάζουν τις προτάσεις τους αναζητώντας τις αδιόρατες εκείνες γραμμές που συνδέει το έργο τους, σχετιζόμενες με την έννοια της μνήμης αλλά και τις παραπομπές τους σε μύθους, μνημεία και έργα τέχνης της αρχαιότητας, μ’ έναν ευρηματικό και ανατρεπτικό τρόπο.       

Alphabet Eros
90 x 90 cm
Acrylics on Semi-transparent Film
2019

Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη συγκροτούν, στο μεταίχμιο «φυσιολογικού», «παράδοξου» και «αμφίσημου», ευφάνταστα, νοητικά και αισθητικά, κολάζ στα οποία το σουρεαλιστικό πνεύμα και το καταλυτικό χιούμορ συνδιαλέγονται με τη μνήμη, τα σύμβολα, την ιστορία και την καθημερινότητα, τον κόσμο των αρχαίων μύθων και του ομηρικού Οδυσσέα. Οι απροσδόκητες συναντήσεις, το παιχνίδι των μεταμορφώσεων, η προβολή ενδόμυχων φόβων, φαντασιώσεων και εμμονών, ενεργοποιούν μια διαφορετική συνθήκη. Παράλληλα, η διερεύνηση των ορίων μεταξύ εικόνας-λόγου/κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους, συνιστά βασική παράμετρο του προβληματισμού του. Η ενότητα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της αλφαβήτου) και τις εικόνες τους –όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα– είναι ενδεικτική των προθέσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση, ορίζοντας, ταυτόχρονα, ένα πρωτότυπο αλφάβητο της ίδιας της ζωής και της περιπέτειάς της.

Κείμενο: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης.

Μια διπλή έκθεση, σαν δύο παράλληλες ατομικές, που με κάποιον τρόπο συμπλέουν και συνομιλούν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στον μεγάλο χώρο όμως που προσφέρει η The Blender Gallery, στη Γλυφάδα, δημιουργούνται διαδρομές και αυτοσχέδιες ενότητες σε ένα αισθητικό περιβάλλον με τη ζητούμενη καθαρότητα και διακριτική υποχώρηση έναντι των έργων. Εκεί, «τρέχει» εδώ και καιρό η συνύπαρξη δύο ταλαντούχων εικαστικών, ο καθένας με τη δική του διακριτή γλώσσα, του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου. Η έκθεση –με τίτλο «Πού είναι οι λωτοφάγοι;» – έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και πήρε παράταση έως τις 15 Φεβρουαρίου. Δικαίως. Περιηγήθηκα στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο και ξεναγήθηκα από τους δημιουργούς, αντλώντας από τη δύναμη των έργων, που είναι όλα τόσο ευανάγνωστα όσο και κρυπτικά.
Lotus Eaters
78 x 56 cm 
Acrylics on Semi-transparent Film
2015

Κοινό σημείο των δύο εικαστικών είναι η θραυσματική επιλογή από πληθώρα συμβόλων και πολιτισμικών μοτίβων και η τολμηρή ανασύνθεση σε νέες αφηγήσεις. Η τεχνική τους διαφέρει όσο και η αισθητική τους γλώσσα (και φόρμα), αλλά, περιέργως, συνυπάρχουν αβίαστα.

Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με δύο ξεχωριστούς κόσμους, στις παρυφές του νεο-συμβολισμού, της ποπ κουλτούρας και της εκ νέου μυθολόγησης των σταθερών του δυτικού πολιτισμού. Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, με αρχιτεκτονική κουλτούρα, οργανώνει ένα βλέμμα που ραμφίζει (σαν με ραπιδογράφο) το περίγραμμα ενός κόσμου, αρχαίου και σύγχρονου, σε συνομιλία με τον χρόνο, το ίχνος, τον μύθο και το σύμβολο. Επεξεργάζεται τη διαιώνιση χωνεμένων στο θυμικό αφηγήσεων, εμπλέκει ξέφτια της Οδύσσειας, μύθων και αρχαίας σκόνης σε μια ιδιοσυγκρασιακή μετουσίωση και σε συνθέσεις που πηγάζουν από βαθείς πυθμένες για να μιλήσουν στο σήμερα. Αρχιτεκτονεί κόσμους με πολλά σύμβολα σε τολμηρές συγκατοικήσεις με γλώσσα αισθητικά τερπνή και φαντασία μεγάλη.

Νίκος Βατόπουλος από την Καθημερινή της Κυριακής 11.2.2020

Please fasten your seatbelt 
115 x 80 cm 
Acrylics on Semi-transparent Film
2015-2019